bachata - Bailando Salsa

Ga naar de inhoud
Bachata

Bachata is ten eerste een muziekgenre. Het ontstond in het begin van de 19e eeuw op het platteland van de Dominicaanse Republiek, waar de arme bevolking samenkwam aan het eind van de dag om door middel van muziek hun ongenoegen te uiten over hun armoedige situatie. Het muziekgenre werd hierdoor in eerste instantie Amargue genoemd, wat bitterheid betekent. Het slechte imago van de Amargue werd in de jaren zestig alleen nog maar versterkt doordat het in de steden werd gespeeld in de kroegen en de bordelen.

Vanaf de jaren negentig ontstond er een ware revolutie toen het genre een modernere weg insloeg. De middenklasse van de bevolking begon de muziekstijl te waarderen en de naam Amargue verdween en maakte plaats voor de huidige term Bachata.

De dans
Bachata werd voor het eerst gedanst op de Dominicaanse Republiek. Het wordt gedanst in een vierkwartsmaat, waarbij de basispas bestaat uit een stap opzij (tel 1), het aansluiten met de andere voet (tel 2), nog een stap opzij (tel 3) en aansluiten me de andere voet in een tap (tel 4). Op de volgende 4 tellen wordt deze basispas herhaald naar de andere zijde. De basispas kan zowel in een gesloten als in een open danshouding worden gedanst.

Verschillende stijlen:

Bachata Dominica
De authentieke Bachata is natuurlijk de Bachata zoals hij op de Dominicaanse Republiek wordt gedanst. Deze stijl kenmerkt zich door veel variaties op de basispas en veel voetenwerk. Deze stijl is vooral leuk en ontspannen om te zien, met weinig showelementen en draaien. Ook is de Bachata Dominica een vrij nette dans, waarbij de danspartners elkaar veel ruimte geven. Het leuke aan deze stijl is dat de vrouw vaak begint met dansen en, of dit nou op de eerste, tweede, derde of vierde tel is, de man zich hieraan aanpast!

De “traditionele” stijl
Met traditionele stijl wordt de eerste niet-Caribische versie van Bachata bedoeld, zoals die wordt gedanst in de VS en Europa. Deze stijl van Bachata wordt wereldwijd het meeste gedanst. Het kenmerkt zich door veel lichaamscontact tussen beide partners, veel heupbewegingen en sensuele moves. Voetenwerk kom je niet tegen in deze stijl, maar wel enkele draaien.

Bachata Moderna
Bachata Moderna vertegenwoordigt de volgende evolutie in de Bachata dans. Het kenmerkt zich door het kruisen van de voeten op de tweede tel, in plaats van het aansluiten van de voeten in de gewone basispas. Naarmate de Bachata populairder werd bij de goede dansers ontstond ook de vraag naar complexere figuren, patronen en draaien, wat resulteerde in de Bachata Moderna. Het bevat veel elementen uit andere dansen zoals de Tango, Cha Cha Cha en Zouk. Artiesten als Aventura, Dominic Marte en 4ever gaven met hun nieuwe Urban Bachata muziek deze dansstijl een duwtje in de rug.

Binnen onze dansschool wordt een mix aangeleerd van de Bachata traditionele stijl en de Bachata Moderna.

“Bronvermelding Salsa: The Latin World, Jeroen con Sabor”
Terug naar de inhoud