merengue - Bailando Salsa

Ga naar de inhoud
Merengue

Merengue is een muziek- en dansstijl die evenals de Bachata afkomstig is van de Dominicaanse Republiek. Het tempo ligt hoger dan dat van Salsa en de basisdanspas is eenvoudiger. Nog hoger ligt het tempo bij de zogenaamde “hot merengue”, die heeft waarschijnlijk het snelste ritme van alle Latijns-Amerikaanse muziek- en dansstijlen. Het precieze ontstaan van de Merengue is onbekend. De traditionele Merengue is in ieder geval ontstaan uit door Afrikaanse slaven meegebrachte percussie en traditionele zang, vermengd met invloeden uit Taino en Spaanse muziek. Tegenwoordig zijn echter ook duidelijk invloeden uit andere Latijns-Amerikaanse genres merkbaar. Gedurende de 19e eeuw werd dit genre door de hogere klassen vooral gezien als volks. In de jaren dertig van de 20e eeuw kreeg de Merengue echter een lift, doordat het werd ingezet als propagandamiddel van de Dominicaanse dictator Rafael Trujillo. In die tijd werden grote Merengue-festivals georganiseerd en de bijbehorende muziek was doorlopend op de radio te horen. Na zijn dood bleef de Merengue een belangrijk onderdeel van de cultuur.

De dans
Er wordt beweerd dat de typische dansbeweging ontstond uit het stappen van aan elkaar geketende slaven maar daar is geen zekerheid over.

Muziek
Traditioneel wordt de Merengue gespeeld met een tambora, een Güira en een accordeon. Tegenwoordig worden ook conga’s, bongo’s, keyboard, timbales, basgitaren en diverse blaasinstrumenten gebruikt.

Bekende merengue artiesten zijn onder meer Elvis Crespo, Juan Luis Guerra, Eddy Herrera, Johnny Ventura, Kinito Mendez, Miriam Cruz, Fernandito Villalona en Las Chicas del Can.

“Bronvermelding Salsa: The Latin World, Jeroen con Sabor”
Terug naar de inhoud